Peters goda bröd

Ett eget recept på ett gott bröd.

4 limpor

Mjölk 7 dl
Filmjölk 2,5 dl
Turkisk yoghurt 0,5 dl
Jäst 75-100 g
Olja 1 dl
Salt 1 msk
Soja 1,5 tsk
Sirap 1 dl
Matbrödskrydda 2 msk
Spiskummin 1 krm
Timjan 1 tsk
Oregano 1 tsk
Rågsikt 2 l
Rågkross 1 dl
Havregryn 2 dl
Vetemjöl 7 dl

Värm mjölk, filmjölk och yoghurt till fingervarmt. Lös upp jästen i en degbunke med lite av vätskan. Tillsätt sedan resten av vätskan, olja, salt, soja, sirap, kryddor och örter. Rör runt. Tillsätt rågkross och havregryn. Låt inte havregrynen stå och dra. Rör runt och häll sen ner rågsikten och ca. 5-6 dl vetemjöl. Arbeta degen tills den släpper kanterna. Tillför mer vetemjöl vid behov. Låt jäsa under bakduk ca. 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Dela degen i fyra lika stora bitar. Platta till degen och rulla ihop. Detta ger limporna höjd. Lägg de fyra limporna på bakpapper i en långpanna med skarven ner. Pensla limpornas sidor med olja så går det lättare att bryta isär dem efter bakningen. Låt jäsa under duk  ca. 25 min. Grädda på nedersta falsen i 175 grader i 45 min.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s