Sista dagarna i Dubai

Jag hann inte skriva allt innan vi åkte hem så det får bli ett låååååångt inlägg nu i efterhand istället. Håll till godo 🙂

Dag 8

Det var lite segt till en början idag. Kan vara gårdagens vätskeintag som påverkade lite men efter en rejäl frukost och några koppar kaffe så var det dags för lite motion. Jag och Mr. D åkte ner till golfklubbens tennisbanor och spelade några bollar. Vi spelade ingen match för det var inte lönt. Mr. D tränar med tränare en gång i veckan och jag spelade sist för över elva år sedan. Det var alltså lite skillnad. I början gick det inte särskilt bra men det gick bättre och bättre. Jag MÅSTE fortsätta spela, det är så skoj att spela tennis. Någon som är sugen?

Efter en snabb dusch åkte vi till Madinat Jumeirah som är Dubais största semesterort. Madinat betyder ”stad” och Jumeirah står här för lyxhotellskedjan som äger hela komplexet (samt Burj Al Arab) och kedjan är i sin tur är döpt efter ett kustområde i Dubai. Jumeirah betyder bokstavligen ”vacker”. Staden är utformad för att efterlikna en gammaldags arabisk stad men hyfsat mycket lyxigare så klart.

Vi strövade runt i anläggningens ”souk”, som betyder marknad. Vi passade även på att äta på en av de över 40 restaurangerna som finns i anläggningen.

Som avslutning gick vi ner till ett rehabiliteringscenter för skadade och sjuka skölpaddor. Detta center ligger mer eller mindre mitt bland lyxhotell och restauranger.

Sen var det dags att åka hem för ett kvällsdopp i poolen…

och sen var det dags för Kära Fru och Mrs. L att bege sig för lite shopping i Mall of the Emirates och lite gott att dricka. Jag och Mr. D slappade i soffan efter att ungarna somnat. Det blev chips, choklad och Rocky 5. En välbehövd slappekväll.

Go’natt

Dag 9

Idag skulle Mrs. L visa oss Dubais äldre delar och precis när vi skulle gå ut genom dörren hittade vi följande fripassagerare:

När vi väl hade fått Nero att lämna sulkyn kunde vi åka och vi började med Bur Dubai som är en av Dubais äldre stadsdelar. Här finns mycket av det kulturhistoriska i Dubai och även den enda delen av den gamla stadsmuren (tog tyvärr ingen bild :-)). Det första jag hittade var följande ställe:

Vi hade nästan precis ätit så vi skulle gå tillbaka dit senare för jag hade bestämt mig för att jag skulle testa en kamelburgare. Det glömde jag bort och det kommer att irritera mig länge. Vi gick runt bland gamla byggnader, trånga gångar och mer eller mindre intressanta butiker. Många butiker hade stängt vilket gjorde att det inte fanns särskilt mycket folk och turister… med andra ord helt underbart.

Stortjejen hittade en scen att dansa på

Vi gick längs ”Dubai Creek” och tittade på den intensiva båttrafiken. Merparten var taxibåtar (som har ett speciellt namn men jag kan inte komma på det just nu) vilka i princip var en bänk med en motor.

Vi skulle ta en av dessa taxibåtar för att komma över vattnet. För att komma till båtarna fick vi passera tygmarkanden. Första delen var tom och ödslig men desto närmare vi kom båtarna, desto mer öppna butiker och människor fanns det.

Varenda butik har inkastare och de slutar inte försöka få in dig i butiken förrän du verkligen ignorerar dem och inte ens då egentligen. Jag gjorde direkt ett misstag och stannade (stanna aldrig!!!) och plötsligt hade jag något virat runt huvudet och slets in i butiken och de slängde fram tyger efter tyger.

Inte ens när jag försökte komma iväg med ”Jag-har-barn-som-är-hungriga-och-behöver-mat-så-jag-måste-gå”-tricket lyssnade de. Istället försökte de dra in de andra i butiken men tjejerna var mer påstridiga när de försökte slänga på tyger på dem. Till sist fick jag nog och gick men inte ens då gav de upp. Jag fick visitkort och löften om ”special price only for you”. Gjorde mig lite nervös 😉

Vi tog en taxibåt över ”Dubai Creek” till Deira som är en annan gammal stadsdel i Dubai.

Här låg ett stort marknadsområde som var uppdelat efter vad de sålde exempelvis spicesouk, goldsouk etc. Givetvis hade varenda butik här också inkastare. Det blev lite roligt till sist när man har gått förbi 10-15 st exakt likadana butiker som säljer EXAKT samma saker och inkastarna ändå tror att man ska välja just deras butik. Efter att det varit roligt så blev det faktiskt lite jobbigt och nu orkade man inte ens säga net tack längre. Många inkastare försökte gissa var man kom ifrån och jag kan bara gissa att de hade lärt sig något bra att säga på det språket. Samtalen såg då ut på ett av följande två sätt: I rollerna: Inkastarna (I) och jag (P).

I: Where you from?
P: Sweden
I: (ser förbryllad ut) Ehhh… Germany
P: No, Sweden
I: (ser mer förbryllad ut) Wan’t to buy?
P: No

eller

I: Were you from? Germany?
P: No

En lång och en kort version alltså 🙂

Men åker ni till Dubai så missa det för guds skull inte. Det är VERKLIGEN värt ett besök även om jag låter lite negativ. Jag skriver det med glimten i ögat så då får ni läsa det så också… med glimt i ögat.

Det ”roligaste” stället var nog guldsouken. En lång gata med skyltfönster som visade upp guld i alla dess former. Jag undrar vad det totala guldvärdet var sammanlagt.

Efter lite kultur åkte jag till Dubai Mall för att shoppa lite på egen hand samt lite fotografering… var tanken.

Konstverk inne i Dubai Mall: The Waterfall

Det blev inte många bilder innan jag träffade de andra igen tre timmar senare. Då var det dags att titta på fontänskådespelet.

Det var väldigt vackert men tyvärr lite kort. Jag hade gärna sett mer men det verkar som att längden på spelet till viss del beror på hur långa musikstycken de spelar. Vi får väl kolla lite extra på det nästa gång vi åker till Dubai 🙂

Dag 10

Idag var det Persiska viken som gällde. Först åkte vi till Madinat Jumeirah för att köpa en sjöjungrudress till Stortjejen och sen var det dags. Hela familjen stormtrivdes på stranden och i vattnet.

Vad tror ni att vi gjorde efter att ha badat i havet? Självklart åkte vi hem och tog ett sista dopp i poolen… och Stortjejen provade sina nya kläder.

Resten av dagen ägnades åt att packa det sista.

Go’natt fast ändå inte. Jag gick aldrig och la mig.

Dag 11

Klockan 00.30 kom taxin och hämtade oss. Nu var det dags att åka hem. Tung suck!!! Allting gick bra. Jag lyckades somna sittandes på golvet i flyget så att Stortjejen kunde få ligga ner och sova ordentligt.

I Istanbul träffade vi Elliott och hans föräldrar som hade åkt från Dubai med samma flyg som oss. Stortjejen och Elliott hade skoj och hjälptes åt att putsa terminalens bänkar. När vi skulle lämna Istanbul började problemen. Vi taxade ut men av någon anledning lämnade vi plötsligt kön och körde en sväng på flygplatsen. Vi tror att vi tankade lite men borde de inte gjort det tidigare???? Jaja, vi kom iväg till sist, hungriga och frustrerade men väl i luften så ordnade allt sig.

Som ni kanske märker så var inte en enda kamera uppe idag. Vi var helt slut och orkade bara inte.

Vi landade i Göteborg vid 14.00, en timme senare än planerat (tror jag) och vi var väl i lägenheten vid 15.00. Klockan 18.00 sov jag. Kära Fru orkade hålla sig vaken längst typ halv åtta, tjugo i åtta.

Go’natt Sverige. Det känns som att det inte var tillräckligt länge sen vi sågs sist. Resnerverna kittlar och jag vill bara resa iväg igen *tung suck* Jag får hoppas på tomten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s