Jölkalender lucka 9

9. S:t Peter’s Winter Ale

Den här kommer från engelska St. Peter’s Brewery i Suffolk, England. Bryggeriet startade 1996. Om jag har förstått det hela rätt så brygger de på vatten från egen källa och de använder lokalt odlad humle. Om själva ölen har jag inte hittat mycket om så vi kör igång direkt… lite mer uppdelat än vanligt:

Skum – två fingrar högt, ljusbrunt och ganska kompakt. Det sjunker ihop relativt långsamt och lämnar bara lite rester. Försvinner inte helt från ytan och det lägger sig en ring runt kanten som är kvar tills innehållet har druckits upp.

Färg – mörkmörk och vacker klar rubinröd färg.

Doft – Den doftar väldigt mycket och det doftar gott av rostad malt, bär, något sött typ knäck, choklad, lite kaffe och lite julkryddor… men känner också en metallisk doft typ mynt. Inget som stör dock.

Smak – Mmmmmm… kaffetoner, choklad, något torr, fina malt- och humletoner, karamell och citrusfrukt. Lång god eftersmak.

Som sagt så är det här en favorit. Någon kanske reagerar på det till synes låga betyget men det är ingen perfekt öl… den passar bara så väldigt bra till julbordets alla rätter och även att dricka utan någonting till. Så sett är det den perfekta julölen men annars är den väldigt spretig i smakerna, något för torr och ja… den känns inte helt färdig. Jag kan verkligen rekommendera den här ölen och köper du en så köp en till och spara till nästa jul då jag tror att den har blivit mer harmonisk.

Betyg: 7

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s