Jölkalender lucka 13

13. Nynäshamns Mysingen Midvinterbrygd

Nynäshamns Ångbryggeri började brygga för den stora massan 1997. Deras öl döper de efter vatten och fyrar runt Nynäshamns skärgård. Denna har fått sitt namn av vattnet  mellan fastlandet och Utö.

Mysingen Midvinterbrygd är en ale bryggd på sex sorters kornmalt och fem sorters humle. Den är kryddad med muskot, kummin, nejlika, vanilj och färskrivet apelsinskal. Opastöriserad är den också. Lovar gott det här.

Skum: Fick hälla ganska hårt för att få den att skumma men fick ett härligt tre fingrar högt skum. Ljusbeigt till färgen och ganska storbubbligt. Skummet försvann ganska snabbt och lämnade en del rester på glaset.

Färg: Mörk rubinröd färg som nästan slår över mot en brun ton.

Doft: Den första som slog oss var doften av korn. Kanske inte så konstigt 🙂 Sen finns det nejlika och torkad frukt plus nån doft jag inte kan sätta ord på (så var vi där igen). Doftar jul gör den i alla fall.

Smak: Första klunken var frisk och fyllig ton med lite bränd ton. Kryddnejlika. Lång maltig eftersmak.

Den här är lättdrucken men ta det lugnt. Munnen blir lätt mätt på smakerna och den känns som att den tappar i smaken. Ta det lugnt och låt smaklökarna hämta sig. Trots det tycker jag inte att det är en sällskapsöl men den passar bra på julbordet där den säkert kan ge lite extra smak men ändå vara ett lätt alternativ till den tunga maten.

Betyg: 7

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s