Jölkalender lucka 14

Dagens lucka har legat på lagring i ett år. Vi har tre till så det ska bli intressant att se hur den utvecklas under kommande år.

14. Brasserie Dieu Du Ciel – Solstice d’hiver

Brasserie Dieu Du Ciel är ett kanadensiskt bryggeri, baserat i Montreal. Det verkar som att bryggeriet startade 1998 av en bunte hembryggare som även råkade vara mikrobiologer. De är noggranna i vad de gör och har vunnit många priser.

Solstice d’hiver är av typen Barley Wine. Om informationen stämmer så bryggdes den för första gången i december 1998 så det borde vara en av bryggeriets första ölsorter. Enligt bryggeriet så ska smaken vara söt och likörliknande med inslag av bränd karamell. Det ska också vara en bitter öl.

Visst låter det gott?! Förra året fick den 8 i betyg. Var ligger den nu?

Skum: Ett finger högt, ljusbeigt skum. Det sjunker snabbt och lämnar lite rester. Det försvinner inte helt på ett tag utan lägger sig som en tunn matta över ytan.

Färg: Flammande röd och något grumlig.

Doft: Fruktigt och friskt, något champagneaktig på något sätt, vanilj, karamell och kryddor men också en ganska markant doft av alkohol.

Smak: Smaken följer dofterna men det finns också inslag av fina varma humletoner och visst är den lite likörliknande. Året i skåpet har gjort den mindre bitter men alkoholen slår igenom ganska rejält. Ska bli intressant att se hur den är om ett år. Jag tror att alkoholsmaken kommer att lägga sig till dess. Betyget då? Den har utvecklats under lagringen men inte mycket. Gott är det så det räcker och blir över men så mycket bättre har den inte blivit att den får ett högre betyg. Den passar nog bra till choklad och ostar men även som ensam dryck. Önskar att jag köpte fler förra året.

Betyg: 8

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s