Holy crap! Det var en het glass

Idag var det dags att göra lite chokladglass med lite känsla av chili. Det var tanken i alla fall. Grunden är nåt recept från en kokbok, som jag sen har arbetat om… men idag tog jag i lite väl mycket. Gott blev det dock men det är nog bara jag som kommer att äta den.

Jag hade ingen röd chili (spansk peppar) hemma men som tur var kom jag på att jag köpte torkade chilis när vi var i Dubai. Det ska vara en chili till receptet men de här var ju så små… så jag tog tre. Jag läste precis följande på chiliguiden:

Det finns en mängd uppsättning sorter av chili med olika smakstyrkor. Förenklat: ju mindre desto starkare. Den lilla Birds eye chili och habanero hör till de starkaste sorterna.

Jaha… det borde man kanske ha läst innan. Hahaha, så jäkla dumt!! Spansk peppar har en styrka på 2500-5000 Scoville. Birs eye har runt 175000 Scoville… och då tog jag tre stycken.

Här är receptet i all fall. Ta det lugnt med chilin gott folk:

1 röd chili (av valfri styrka)
7 dl vispgrädde (blir det för mycket vispgrädde för dig så byt ut ett par dl mot mjölk… NEJ! Inte lättmjölk!)
kanelstång
3-4 äggulor (vill du ha 5 så går det nog också bra)
1,5 dl socker
ca 200 gr mörk choklad (minst 70%, gärna 86%). Det är alltså en hel chokladpaket. Är det lite mindre eller lite mer än 200 gr så spelar det ingen roll. Förra gången gjorde jag på 175 gr.

Dela chilin och skicka ner det i en kastrull tillsammans kanelstång och några dl vispgrädde (vill du byta ut mot lite mjölk så gör du det här). Koka upp under omrörning och ta bort från plattan och låt stå typ 10 minuter.

Nu är det dags att vispa äggulor och socker. Kör det en god stund.

Sila mjölken när det har gått typ 10 minuter. Häll ner i kastrullen igen och värm upp vätskan igen. Den behöver inte koka, bara bli så varm att den kan smälta chokladen som du nu slänger i. När chokladen har smält häller du ner det i äggröran. Rör om och se till att det blandas ordentligt. Låt svalna.

Vispa grädden ordentligt och häll ner den avsvalnade chokladröran. Se återigen till att det blandas ordentligt och häll sen ner det i din glassmaskin. Har du ingen… KÖP EN!!!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s