Risbullar till folket

När vi flyttade till Göteborg upptäckte jag en hemsk sak… det finns inga risbullar här. Tydligen är det en skånsk företeelse tänkte jag, typ som skånsk äggakaka, spiddekauga (spettekaka för er som inte kan språket) och skånsk akvavit. Alla har de en speciell plats i skånska hjärtan och det har ju så klart risbullarna också.

För ett tag sedan när jag var nere i Malmö upptäckte jag hur fasanfullt fel jag hade. Det är inte ens en sak som alla (skåningar) känner till. Jag hade två saker som jag var tvungen att äta när jag kom till Malmö, för det första var det Falafel för Malmö har sveriges godaste. I götet kan man inte göra riktiga falaflar, falafels, falafeler (vad tusan heter det i plural?) De värmer de i micron eller så friterar de frusna färdiggjorda och har man otur så friterar de redan friterade falaflar. Det man får i vilket fall som helst är en osmaklig sörja som dessutom är dubbelt så dyr. Nog om det… den andra saken jag skulle ha var så klart en risbulle men hur jag än letade så hittade jag inga butiker som sålde dessa smöriga juveler.

Vad gör man då? Det man inte kan köpa, det gör man själv. För er som inte har ätit risbullar så är det som chokladbollar utan kakao och med puffat ris. Låter det skumt? Prova! Här är mitt recept:

100 g smör rumstempererat
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk cocosflingor
1,5-2 dl havregryn
1-1,5 dl puffat ris + lite att rulla i

Lös upp sockret i 2 tsk mjölk/vatten. Kör sen socker, vaniljsocker och smör med elvisp tills det blir ”fluffigt”. Häll i havregryn, cocosflingor och ris och vispa igen. När allt är ordentligt blandat gör du bollar, ungefär i samma storlek som en golfboll. Rulla sen i puffat ris. In med det hela i kylen och sen är det bara till att njuta av dessa härliga saker som får vilken dietist som helst att springa iväg gråtandes. Tycker du inte att det är sött nog kan du alltid rulla i kalaspuffar istället.

Hoppas att det smakar!

Annonser

One thought on “Risbullar till folket

  1. Ping: Radreise-Impressionen | small dots on blue

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s