GöteborgsVarvet 2012 – skoj för hela familjen

Vill du läsa om Stortjejens och Lilltjejens lopp så hoppa längst ner direkt!

Så har man äntligen sprungit en halvmara och inte vilken halvmara som helst… utan GöteborgsVarvet som är världens största halvmara. Runt 61-62 tusen personer hade anmält sig och drygt 44000 kom i mål. Tyvärr ser man i listorna att många inte kom till start och det räcker att se på sin egen umgängeskrets för att förstå hur ”Lagen om all världens jävlighet” styr våra liv. En fick löpförbud pga en skadad fot, två blev rejält sjuka dagarna innan, en hade ryggproblem och en kom in på en skola i england och flydde därför landet. Jag led och lider med dem eftersom de missade en väldigt trevlig helg men hoppas att de får en ny chans nästa år.

Alla löpare delades in i totalt 30 startgrupper beroende på lite olika saker som tidigare tid, springa för välgörenhet, företag m.m. Grupp 18-24 var indelat efter anmälan/betaldatum. Jag och Kära Fru startade i grupp 20, ca 2 timmar och 1 kvart efter första startgruppen… man kan också se det som att vi startade drygt 1 timme och 1 kvart efter att vinnaren hade sprungit i mål på nytt banrekord. Grattis Victor Kipchirchir!

Hur var loppet då? Jag kommer inte ihåg allt men jag skriver ner det som har satt sig.

De första 6 km gick hur bra som helst och det kändes riktigt bra i kroppen. Precis innan 7 km blev jag lite knäckt när Snövit rusade förbi mig men det var bara till att bita ihop och undvika att Butter kom ikapp mig. Vid Sannegårdshamnen fick jag ett värmande mottagande. På en balkong fanns döttrarna i sällskap med släktingar och lagom till att jag kom fram hissades det ner en korg med två drycker att välja mellan – vatten eller öl… Jag hann hinna tänka att jag skulle ta ölen innan någon klok del av hjärnan styrde handen till vattnet istället 🙂

Kära Fru hade kommit dit 7 minuter efter mig och hon gjorde också ett klokt val.

Precis efter 10 km stod frälsningsarmén och spelade nån långsam nertempolåt som fick hela fältet att sakta ner för att löpningen skulle passa med musiktempot. Lustigt hur musik kan påverka! Jag såg på pulsklockan att pulsen hade sjunkit så det var bara att slita sig ur deras klor och sätta fart igen. Bara några hundra meter senare kom dryckesstationen på Lindholmen. Det var rejält med vätska på marken och jag tänkte att det kunde bli halt på sina ställen. Så fel jag hade!!! Sportdryck är inte bara bra att dricka utan det ger även rejält med fotfäste. Det lät riktigt roligt när 40-50 personer sprang i loppets klibbigaste del.

Precis efter 12 km ville inte mina knän längre men som tur var ville jag det så det var bara till att bita ihop. Jag gick uppför GötaÄlvbron för att spara på knäna. Det var inte ett dumt val för jag gick snabbare än vad de flesta sprang. Långa ben är inte dumt att ha ibland. Sträckan upp längs avenyn var en transportsträcka jag inte kommer ihåg mycket av för jag var helt koncentrerad på knäna. De krampade och krånglade och nu gjorde det ont hur jag än gjorde. ”Gå-jogga-springa-hoppapåettben”tekniken tog mig upp. Nerför gick det lite lättare när man sprang på ett hav av gula svampar. Det var svårare att hitta asfalt än tvättsvampar. Nu var det ca 3,5 km kvar och jag fick syn på en av stationerna där man kunde bryta loppet och åka taxi gratis. ”Bryt här!” stod det på en stor skylt. Jag tänkte tanken men gav mig f-n på att ta mig i mål. Det var ju så kort sträcka kvar. Jag sprang förbi en tjej som låg på en bår och andades nästan panikaktigt, en kille haltade fram som Frankensteins monster, folk började se rätt slitna ut nu. Nu brottades jag inte bara med knäna utan även med mitt mentala jag. Så här kunde en monolog se ut:

Jag: Jag klarar inte det här!
Jag: Det gör du visst då!
Jag: Men jag har så ont i knäna.
Jag: Och?! Bit ihop!
Jag: Men va f-n!
Jag: Inga men! Du ska i mål annars blir jag skitförbannad på dig.
Jag: Okej!

Det var ett av de mer normala samtal jag hade med mig själv. Jag började ge upp tanken på att klara varvet på 2:30 h men när det slog mig att jag skulle klara det om jag bara höll ett sjuminuters tempo så fick jag ny energi och kunde strunta i vad knäna och mitt negativa jag tyckte. Jag sprang i mål på 2:29. Kära Fru kom i mål på 2:34. Kompisen R hade siktat på 1:50 och slog det med ca 3 minuter. Kollegan J klarade sitt mål på under 100 minuter. Roligt!

Jag har fortfarande ont men jag har redan anmält mig till nästa år! Under 2:20 är målet.

MiniGöteborgsVarvet

På söndagen var det dags för Stortjejen och Lilltjejen att ställa sig vid startlinjen tillsammans med Stortjejens kompis A. 250 meter skulle avverkas. S hade bestämt sig för att hon skulle hålla både L och kompisen A i handen när hon sprang, ”- Jag har två händer ju” med ett röstläge som får det att verka som att hon tror att jag inte förstår nånting alls och att det är självklart att de ska springa så snabbt att de nästan flyger… L också. Det blev istället att hon höll i A och Kära Fru.

Vid startlinjen hade SATS uppvärmning precis som på det stora varvet. Under tiden som barnen (och Kära Fru) sprang tog jag mig bort till målet för målfoto. S och A kom springandes tillsammans och snabbt gick det… men sen stannade de precis bara ett par meter ifrån mål. S ville vänta in lillasystern och mamman.

L hade nu lämnat Kära Fru och sprang glatt på egen hand. Hon hade hur roligt som helst. Väl i mål fick de banan och kexchoklad och nu var det dags att hänga medaljerna runt halsen. Det ville inte S. Istället blev hon jätteledsen och började gråta för hon kom på att hon egentligen inte ville springa för hon ville hellre vara hemma och leka. Det tog en liten stund så gick det över och efter lite fika så skulle medaljen fram. Nu när man pratar med någon om loppet så kommer hon och viskar: ”Berätta att jag fick en medalj!”

Ikväll bestämde hon sig för att hon ska springa MiniGöteborgsVarvet nästa år. Lillasyster hakar nog också på skulle jag tro.

Annonser

One thought on “GöteborgsVarvet 2012 – skoj för hela familjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s