Malmöitiskan – en hotad dialekt?

Jag och familjen är på besök i min älskade hemstad Malmö. Fast det här med ”älskade” får nog revideras. Själva staden i sig är det inget större fel på men jag har svårt för atmosfären här. Dagen började med att jag och ungarna höll på att bli påkörda. Vi gick längs en enkelriktad gata när en bilist i hyfsat hög hastighet svänger in på den… givetvis mot trafiken och för att undvika att kollidera med en mötande bil väljer han istället att köra upp på trottoaren där vi går men han hinner stanna metern framför oss. Jag tittar på honom och skakar på huvudet. Tydligen var det en väldigt ful gest från mitt håll för gubben blev riktigt irriterad och började skälla på mig som om allt var mitt fel. Jag hinner säga att jag tycker synd om honom innan han ursinnigt fortsätter mot trafiken. Jag tyckte faktiskt synd om honom för han lät inte direkt som att han hade hela bingobrickan full. I det området bor väl inte malmös smartaste hjärnor (undantag finns givetvis men han var inte ett sådant) så vad kan man begära?

Lite senare tog vi oss till ”Folkets park” som är sveriges äldsta folkpark. Den har verkligen inte åldrats med värdighet (jag återkommer till det senare). Vägen in från parkeringen är kantad av matrester, använda blöjor och annat skräp som ligger där lika självklart som att köra mot enkelriktat.

Väl inne i parken går vi bort till lekplatsen. Stortjejen leker och Lilltjejen sover gott i barntjoandet och jag står och njuter i solskenet. Jag tar ett djupt andetag och min överkänsliga näsa lägger märke till den tunga doften av urin som sveper runt lekplatsen. Jag lägger också märke till att många av personerna där låter likadant som bilisten… en slags skånsk motsvarighet till de mindre smickrande människorna i ”Sista färden”. Vad är det för dialekt som har dykt upp? Som tur är så hör man malmöitiskan här och där och hoppet tänds om att byfåneskånskan enbart är en bisarr språkolycka. Snälla malmöbor, släck inte det hoppet! Denna extremsläpiga dialekt låter hemsk… Ni behöver inte låta som en slow-motionkopia av den enfaldige mördaren. Jaja… nog om det.

Jag hade tänkt skriva om åkattraktionerna i Folkets park men jag skriver på mobiltelefonen och det går inte särskilt snabbt. Det kommer i nästa inlägg och jag hoppas att jag får lite reaktioner här. Gör din röst hörd…

Annonser

2 thoughts on “Malmöitiskan – en hotad dialekt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s