Lite tankar så här i pk-gerillans fotspår

Det har varit väldigt roligt och intressant att följa den senaste tidens kommentarer och blogginlägg, speciellt nu efter Disneytjofräset. Olika grupper ”tävlar” om vem som är mest pk. Ena grupperingen tycker att det är mest pk att ta bort klippen eftersom de gestaltar etniska grupper som har varit förföljda och förslavade. Den andra grupperingen tycker att det är mest pk att låta klippen vara kvar eftersom de anser att det är rasistiskt att klippa bort dessa etniska grupper och att man genom detta markerar att det är fel att tillhöra dessa grupper.

Sen finns det grupperingar som anser att man är inne och tafsar på svenska traditioner. När dessa gör sina röster hörda samsas de två ovan nämnda grupperna och påtalar hur fel den tredje gruppen har och vilka smygrasister (eller superrasister) de är.

Det som är mest lustigt är att det är ytterligheter som gäller. Säger någon att Kalles Julafton är en svensk tradition men menar egentligen att det är en tradition i Sverige att titta på Kalles Julafton, så tar det inte lång stund innan någon påpekar att häxbränning också var tradition och att personen kanske ville återinföra detta efter som den nu är så traditionsbunden. Den som vill ta bort dockan är rasist och den som vill behålla den är rasist och den som snackar om svenska traditioner (eller traditioner i Sverige vilket är en stor skillnad) är den största rasisten.

Var står jag själv då? Jag tycker att det hela är så uppförstorat är det är komiskt. Roligast är att folk tar ställning för antingen det ena eller det andra och många tycker att de som har tagit ställning för något annat är dumma i huvudet och det finns inget mellanting. Det är ju de lättkränkta som hörs och syns mest och för att synas och höras måste man tydligen ha en åsikt är skriven i sten. Jag kan förstå att Disney har tagit bort den svarta dockan. Den dansande gubben hade jag inte ens en aning om att han hade en etnisk tillhörighet och jag skänker en stilla tanke om varför han inte har fått någon facebookgrupp (inte vad jag vet i alla fall). Däremot tycker jag att Disney har gjort det på fel sätt. De har många stereotyper i Jultomtens verkstad och ska man göra ändringar så får de vara konsekventa. Det går inte att ta bort två figurer som numera är nidbilder av de etniska tillhörigheterna, när de behåller figurer som i lika stor grad är nidbilder över andra tillhörigheter som till exempel asiater.

Jag hade helst sett att Disney hade gjort en helt ny version för att verkligen anpassa Jultomtens verkstad till dagens samhälle och bli mer pk.

Men i det stora hela tycker jag att det är ett problem som har skapats. För två veckor sedan var det ingen som gick och funderade över hur hemska Disney var eller hur en svart docka var svensk tradition. Då var det pepparkaksgubbar som gällde.

Sen en sak till… bara för att…

Jag kan inte komma ihåg att någon reagerade över den gigantiska pepparkaksgubben i Shrek som inte är helt intelligent och har fått namnet Mongo. Mongo gör som hans vite herre ber honom om trots att det innebär förlusten av bägge sina armar. Kanske något för massmedia att blåsa upp det också… så här i pk-gerillans fotspår.

Blir du kränkt för att jag kallar dig för lättkränkt? Vem av oss har rätt i så fall?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s