Jölkalendern – The Final Countdown – lucka 23 och 24

Här sitter man och sammanställer de sista dagarna på Jölkalendern och ja, jag vet om att det är annandagen nu men så fick det bli. Jag kunde ju inte gärna sitta och skriva på julafton och igår fanns det bara inte tid… men här kommer den till sist.

23. Schloss Eggenberg Samichlaus Bier

Underjäst/Dubbelbock – Österrike

Schloss Eggenberg bryggeriet ligger i Österrike och slottet är över 1000 år gammalt. Sen 1300-talet har det bryggts öl där men nuvarande ägare har ”bara” haft det i släkten i 200 år. Man får väl kalla dem för de nya ägarna.

Samichlaus Bier bryggs bara en dag om året och då alltid den 6:e december och sen lagras den i 10 månader innan buteljering.

Skum: Ett knappt finger högt skum uppenbarar sig i glaset och försvinner lika snabbt. Jag hann se ett gulvitt skum.

Färg: Härlig bärnstensfärgad.

Doft: Den här var svår. Malt och något fruktaktigt, åt äpplehållet, hittar jag här men mer än det går jag bet på. Doften är söt och sherryaktig.

Smak: Här är den också ganska sherryaktig. Här finns frukttoner som i doften, karamell och malt. Den är söt och det är en sötma som hänger med hela vägen. En något skarp alkoholsmak tränger igenom. Konstistensen är något oljig.

De 14 procenten tar sin plats och det tar sin stund att dricka den. Rekommenderar att dela den med 2-3 personer. Den passar bra som en social öl efter att man har fyllt magen med allt julmatsgott. Någonting till? Ingen aning. Prova lite vad som helst och se =)

Betyg: 8

————————————————

24. Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Överjäst/English strong ale – Danmark

Le Grand Finale! Julaftonsölen som vi har sett fram emot. Förra året fick den en 8 av mig och var något av en julfavorit. Hur står den sig i år?

Jacobsen ingår i Carlsbergkoncernen och är döpt efter Carlsbergs grundare Jacob Chistian Jacobsen. Bryggeriet öppnade den 1:e juni 2005 i de gamla byggnaderna där gamla Carlsberg en gång huserade. Jacobsen startades för att få fram lite finare specialöl. Och med det sagt öppnar vi jölkalenderns sista lucka:

Skum: Det är ett rejält fyra fingrar högt skum som tornar upp sig i glaset. Det är tjockt och kompakt. Beige/ljusbrun färg. Det sjunker sakta och lämnar mycket rester på vägen ner.

Färg: Rödaktigt bärnstensfärgad

Doft: Alkohol, nåt citrusaktigt samt lite julkryddor.

Smak: Fruktig och söt samtidigt som den är lite bitter. Karamell. Alkoholen biter igenom. Man blir väldigt torr i munnen av den. Lång eftersmak.

Den här skulle jag testat innan maten. Jag var mätt när jag provade och det påverkar så klart resultatet. Smaklökarna var något bedövade tyvärr och då är den tung att dricka. Det känns som sötman är till för att dölja alkoholen och det lyckades den inte riktigt med. Annars gillade jag den men betyget sjunker ett snäpp.

Betyg: 7

och därmed var årets jölkalender slut. Det har varit många intressanta sorter och stilar och jag ser fram emot nästa år… men då blir det en lördagskalender. Även om jag har delat 9 av 10 öl med någon så blev det ändå lite mycket.

En sammanfattning kommer om ett tag så tills dess vill jag önska er alla en god fortsättning och ett gott nytt år!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s